Ludmila Francová
JAKÝ JE ROZDÍL V NÍZKOSACHARIDOVÝCH DIETÁCH STRAVOVÁNÍ 1.DÍL
Nízkosacharidové stravování je založeno na konzumaci nutričně bohatých potravin s omezením sacharidů, zejména klasických příloh a průmyslově zpracovaných potravin. Tento životná styl přináší nemalou řadu benefitů. Těmi nejdůležitějšími je optimalizace naší hmotnosti a zlepšení zdravotního stavu.
Nízkosacharidové stravování můžeme rozdělit na tři základní směry, a to podle množství sacharidů, které denně můžeme zkonzumovat. Je to ketodieta, nízkosacharidové stravování a LOW CARB.
Dnes začneme KETODIETOU.
Denní příjem sacharidů se musí vejít do 50 g, u některých lidí je tato hranice dokonce nižší. Přibližně po třech dnech přechodu na tento styl stravování nastává v těle speciální stav – ketóza. Ketóza je přirozený stav metabolismu, kdy naše tělo používá jako zdroj energie místo potravou přijatých sacharidů ketolátky, které si vyrobí z tukových zásob. Tento stav vniká úplně přirozeně, pokud naše tělo nemá přístup k dostatečnému množství glukózy. I přesto, že se jedná o přirozený stav těla, který má velmi dobrý vliv např. na léčení rakoviny, Diabetes II.typu, Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby, u zdravého člověka bychom neměli překračovat hranici čtyř týdnů. Pod dohledem specialisty nebo lékaře můžeme tuto hranici v nutných případech posunout na osm týdnů, někdy i déle. Vzhledem k tomu, že skoro každá potravina obsahuje určité množství sacharidů, do stavu ketózy se běžným stravováním cíleně vůbec nemusíme dostat. Na trhu je velké množství ketogenních nebo extrémně nízkosacharidových diet, které ketózu využívají pro své klienty právě pro rychlý, bezpečný a zdravotně nezávadný úbytek hmotnosti. Navíc tento typ diety lidé mnohem lépe snášejí jak třeba nízkotučné diety. Lidé se nemusí trápit hlady, protože není až tak nutné hlídat příjem kalorií. Navíc stav ketózy navozuje pocit sytosti.
Ketóza má samozřejmě i negativní vliv na naše tělo. Je důležité, aby se do tohoto typu stravování a diet nepouštěl člověk, který má zdravotní problém s játry nebo ledvinami. I z tohoto důvodu je nutné u tohoto typu stravování navýšit pitný režim. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o krátkodobou záležitost, na náš celkový zdravotní stav to nemá žádný výrazný vliv. Spíše naopak, po odbouraných kilogramech tuku se našemu tělu velmi uleví a začíná fungovat opět v normálním režimu.
Na studiu mám velké množství výrobků, které právě toto stravování umožňují. Ketózu byste ale vždy měli podstupovat pod odborným dohledem člověka, který má s tímto dostatečné množství zkušeností a bude vám nápomocen i při případných problémech.